torsdag 25 oktober 2007

Faderskap

Idag har jag haft seminarie om faderskap! Faktiskt väldigt intressant! Utomäktenskapligt födda barn har inte haft det lätt alltså! Faderskapet i det fallet innebar att staten helt enkelt krävde pengar av fadern (till modern!). Han var "skyldig" fader om han haft en sexuell relation med modern vid lämplig tidpunkt för barnets tillkomst. Om han inte kunde bevisa att han var steril eller impotent, alltså. Och den bevisningen skedde genom att han hade samlag (alltså inte bara gav ett sperma-prov!) inför vittnen...
Det hjälpte inte att han skyllde på att det fanns andra män som haft sex med kvinnan under samma tidsperiod.
Men en fader skulle barnet i alla fall ha! Sen spelade det ingen roll om det verkligen var just den mannen som var pappa.

Men det intressanta är i vilket fall att ekonomin var det viktiga. Mannen gjorde sin plikt som pappa genom att ge pengar = att försörja. Och enbart det! Inget krav på att träffa barnet. Rätt spännande! Men om han då ändå inte ville gifta sig med modern så ville han väl tydligen inte ha någon kontakt...

Men vi började även fundera på om man (!) kanske skulle räkna antal födda barn per man i Sverige? Kunde ju vara roligt att se =)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Sjukt, ganska lätt att göra DNA och blodprov så att "rätta" fadern kan hittas. Rätt skall vara rätt.

Och staten kan bara utkräva pengar av fadern, ingenting mer. Dock kan fadern utkräva att få träffa sitt barn (?).

Inte ovanligt med kvinnor som har barn med flera olika män(jag kan räkna upp flera stycken), kanske det är något fler med män som har barn med flera olika kvinnor(här känner jag inte till en enda).

Emi sa...

Jag kunde ju lite fint lagt till början av 1900-talet, så att alla vet om tidsperioden vi pratar om! Men nu står det ju här!
Och då kunde man inte göra DNA-test. Blodprovet visade ju bara om man hade samma blodgrupp, och det är det ju fler som har...

Anonym sa...

aha jamendå förstår jag=)

Har man haft sex med en kvinna som man inte är gift med, så vet man ju "riskerna" och vice versa, så man får skylla sig själv och skall försörja barnet.